2019. jan 01.

02. Aminosavak

írta: csalaneedit
02. Aminosavak

Megnézem a ppt-t!

Legegyszerűbb a glicin. Édes íze miatt édesítőnk használják. De jó ötlet ez? Érdemes lehet utánanézni az egyes aminosavak szerepének külön-külön, mert sok érdekességet tudhatunk meg. Pl. miért javasolják sportolóknak, hogy dinnyelevet igyanak edzés előtt? Ez az arginin szerepével függ össze.

Glutaminsav = húsleves ízét adja (Na-glutamát = "jó íz")

Triptofán bomlásterméke a szkatol, ez adja a széklet szagát

Cisztein acilezett származéka = acetil-cisztein (ACC: hurutoldó)

Arginin: növekedésserkentő

cisztein: keratin építőköve (göndör haj!, ld. lent)

metionin: segíti a szőr növekedését

A verejték is tartalmaz aminosavakat. Akiknek sok lizin és tirozin van a verejtékébe, azt csípik a szúnyogok, míg a leucin és a triptofán taszítja őket.

   Képtalálat a következőre: „keratin hélix”

 

Szólj hozzá