02. Aminosavak
Legegyszerűbb a glicin. Édes íze miatt édesítőnk használják. De jó ötlet ez? Érdemes lehet utánanézni az egyes aminosavak szerepének külön-külön, mert sok érdekességet tudhatunk meg. Pl. miért javasolják sportolóknak, hogy dinnyelevet igyanak edzés előtt? Ez az arginin szerepével függ össze.
Glutaminsav = húsleves ízét adja (Na-glutamát = "jó íz")
Triptofán bomlásterméke a szkatol, ez adja a széklet szagát
Cisztein acilezett származéka = acetil-cisztein (ACC: hurutoldó)
Arginin: növekedésserkentő
cisztein: keratin építőköve (göndör haj!, ld. lent)
metionin: segíti a szőr növekedését
A verejték is tartalmaz aminosavakat. Akiknek sok lizin és tirozin van a verejtékébe, azt csípik a szúnyogok, míg a leucin és a triptofán taszítja őket.