Észterek
Tanulási segédlet:
- Észterek feladatlap_emelt és megoldás
- Felületaktív anyagok feladatlap + megoldás
- Megnézem a ppt-t!
Írd fel a vajsavval konstitúciós izomer észterek konstitúcióit, és nevezd el őket!
I. Gyümölcsészterek
Az ouzo jelenség: (a pálinkában lévő gyümölcsészterek is így viselkednek. Itt a jelenséget illóolajok okozzák, amik pedig polién származékok)
II. Viaszok
Hogyan készül a lép? Itt elolvashatod! Vagy megnézheted a világ legnagyobb lépeit Nepálban:
III. Trigliceridek v. Neutrális zsírok
1. Szerkezet:
- Telítettek: sztearin vagy palmitinsavat tartalmaznak
- Telítetlenek:
- egyszeresen telítetlen: olajsav --> cisz-transz zsírok! (élelmiszertörvény előírása a transz zsírokról, valamint egy felmérés az élelmiszerek transz zsírsav tartalmáról)
- többszörösen telítetlen: omega 3-6-9 zsírok (omega3 színtézis GMO-val)
2. Csoportosítás
- Növényi - állati
- Lorenzo olaja: OLVASD EL!
3. Fizikai tulajdonságok: halmazállapot, sűrűség, oldhatóság
4. Kémiai tulajdonságok: égés-avasodás, telítetlenség brómos vízzel, hidrolízis - elszappanosítás
- Zsírok égése:
- Hogyan készül a szappan? videó (5 perc)
5. Szerepe (Lizzie: Élet zsírszövet nélkül)
6. Felhasználás: Margaringyártás régen és ma
6. Kimutatás: szudán III.
IV. Nitrátészterek
Írd fel a nitroglicerin képződését glicerinből és salétromsavból!
Írd fel a nitroglicerin robbanását! A reakcióban nitrogén, oxigén, víz és szén-dioxid keletkezik!
V. Kénsavészterek
Mosószerek, szappanokhoz hasonlóan viselkednek:
V. Foszfátészterek: foszfatidok
1. Szerkezet: AMFIPATIKUS
2. Film - micella - liposzóma
Nézd meg az animációt a foszfatotok SPONTÁN RENDEZŐDÉSÉRŐL!
3. Biológiai jelentősége
Mi jellemző az észterekre? LearnApp
Észterekkel kapcsolatos fogalmak: Learn App