2018. már 20.

Észterek

írta: csalaneedit
Észterek

Tanulási segédlet:

Írd fel a vajsavval konstitúciós izomer észterek konstitúcióit, és nevezd el őket!

I. Gyümölcsészterek

Az ouzo jelenség: (a pálinkában lévő gyümölcsészterek is így viselkednek. Itt a jelenséget illóolajok okozzák, amik pedig polién származékok)

 

II. Viaszok

Hogyan készül a lép? Itt elolvashatod! Vagy megnézheted a világ legnagyobb lépeit Nepálban:

III. Trigliceridek v. Neutrális zsírok

1. Szerkezet:

2. Csoportosítás

 


3. Fizikai tulajdonságok: halmazállapot, sűrűség, oldhatóság

4. Kémiai tulajdonságok: égés-avasodás, telítetlenség brómos vízzel, hidrolízis - elszappanosítás

  • Zsírok égése:

  • Hogyan készül a szappan? videó (5 perc)

 

5. Szerepe (Lizzie: Élet zsírszövet nélkül)

6. Felhasználás: Margaringyártás régen és ma

6. Kimutatás: szudán III.

IV. Nitrátészterek

Írd fel a nitroglicerin képződését glicerinből és salétromsavból!

Írd fel a nitroglicerin robbanását! A reakcióban nitrogén, oxigén, víz és szén-dioxid keletkezik! 

V. Kénsavészterek

Mosószerek, szappanokhoz hasonlóan viselkednek:

V. Foszfátészterek: foszfatidok

1. Szerkezet: AMFIPATIKUS

2. Film - micella - liposzóma

Nézd meg az animációt a foszfatotok SPONTÁN RENDEZŐDÉSÉRŐL!

3. Biológiai jelentősége

 Mi jellemző az észterekre? LearnApp

Észterekkel kapcsolatos fogalmak: Learn App

 

 

 

 

Szólj hozzá

oxigénes szerves észterek