2017. már 15.

Te hogyan teljesítenél egy PISA felmérésen?

írta: csalaneedit
Te hogyan teljesítenél egy PISA felmérésen?

A PISA felmérésről:

A programot a kilencvenes évek végén hívta életre a legfejlettebb államokat tömörítő OECD, melynek Magyarország 1996 óta tagja.

A PISA három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) vizsgálja a 15 éves tanulók képességét. A felmérés háromévenként zajlik az OECD-tagországok és a programhoz csatlakozó egyre növekvő számú partnerországok irányításával. Először 2000-ben, ezt követően 2003-ban, majd 2006-ban volt mérés. Az egyes mérések alkalmával egy-egy műveltségi terület nagyobb hangsúlyt kap, mint a többi.

Célja elsősorban a mindennapi életben használható tudás vizsgálata.Azt méri, hogy a tanulók milyen mértékben alkalmazzák szövegértési képességüket a hétköznapi helyzetekben megjelenő szövegek megértésekor és értelmezésekor; vagy mennyire képesek felismerni, megérteni, értelmezni és megoldani egy matematikai vagy természettudományi jellegű problémát, ha ilyennel találkoznak.

A frissen publikált, 2015-ben felvett PISA-jelentés szerint a magyar diákok teljesítménye minden területen romlott az elmúlt években, ráadásul mindegyik vizsgált készségben alulmúltuk az OECD-országok átlagát. A 15 éves magyar diákok több mint negyede funkcionális analfabéta, azt sem tudja megállapítani, hogy két alternatív útvonal közül melyik a rövidebb, és azokkal az alapvető számolási készségekkel sem rendelkezik, melyek legalább minimálisan szükségesek lennének az életben való elevickélésre.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/PISA-m%C3%A9r%C3%A9s, http://index.hu/tudomany/2016/12/08/pisa_kviz_teszt_okosabb_mint/)

Most Te is kipróbálhatod ezen az oldalon, hogy Te hogyan teljesítettél volna a felmérésen? Ha nem ciki, posztold az eredményedet!

Szólj hozzá

oktatás PISA